MicroCoin Things

A MicroCoin Things projekt keretében a blokklánc IoT (embedded) eszközökön való használati lehetőségeit kutatjuk. Célünk, hogy a smart eszközök, a p2p hálózatok és a blokklánc előnyeit kihasználva egy kényelmesebb és egy okosabb környezetet teremtsünk és idővel az okos otthonok és az okos városok fejlődéséhez is hozzájáruljunk. A MicroCoin használata lehetséges úgy is, hogy csak nagyon kevés adatot tárolunk és minimális adatforgalmat bonyolítunk, továbbá komoly számítási teljesítményre sincs szükség ahhoz, hogy egy-egy eszköz a hálózatra csatlakozzon. Így akár kisebb wifi modul is képes lehet a MicroCoin-t és így a blokkláncot aktívan használni.

A legeslegelső IoT próbálkozásunk egy cukorka adagoló volt, amelyet Vegera Tamás készített el. 🙂 Bár ez egy egyszerűnek látszó projekt, és a konkrét megvalósításnak első ránézésre nem sok gyakorlati haszna van, mégis, ha belegondolunk, a különböző automaták pontosan ezen az elven működnek. Továbbá Tamás alkotott egy olyan automatát amely valamilyen tevékenységet tud végezni egy MicroCoin tranzakció hatására. Íme egy videó róla:

Jelenleg azon dolgozunk, hogy MicroCoin a Tensilica L106 chipeken is képes legyen futni. Ezen chipek mérete leginkább mikronban mérhető, a magjuk szélessége 30 mikron, míg a hosszúsága 60 mikron, így mindössze 1800 négyzetmikron helyet foglal. A mikron a milliméter ezredrésze, így elmondható, hogy ez igazán pici helyet foglal. A chipek 32 bites RISC processzorok, amelyek mellé a legtöbbször wifi modul is jár, így a hálózati kommunikáció is biztosítva van. Az előre gyártott eszköz így néz ki:

ESP-02 WIFI modul

Bár a képen nagyítva látható, valójában ez az eszköz alig nagyobb a körmünknél.