Két évesek lettünk! Legalábbis a MicroCoin. 🙂 2017. december 22-én indult el a MicroCoin és az eltelt két évben sok dolog történt. Több, mint 200 000 blokk került a blokkláncba és több, mint 650 000 tranzakció ment végbe. A kezdetekhez képest sok minden változott és fejlődött és növekedett.

A legfontosabb a közösség. Két év alatt több, mint 500 taggal gyarapodott a MicroCoin chat szervere és 15 főre azok száma, akik komolyabb munkával, segítséggel, dokumentációval, vagy egyéb módon segítik a projektet. Az indulás után hamar igény jelentkezett egy bányász poolra, ez volt az első olyan fejlesztés, amelyet a közösség kezdeményezésére a közösség maga oldott meg. A MicroCoin közössége az idő során több lett, mint egy kriptovaluta köré csoportosuló emberek. Főleg a régi tagok között virtuális barátságok kötődtek és nem csak a MicroCoin kapcsán, hanem az élet bármely területén számíthatunk egymásra, a másik tanácsára és szakértelmére. Sokat beszélgetünk, nevetünk, gondolkozunk és olykor bosszankodunk együtt. Ez a MicroCoin valós haszna és ez az, amiért igazán értelme van a létezésének, hogy sok nagyszerű és hasonlóan gondolkozó ember hozott össze egy „helyre”.

Az eltelt idő alatt természetesen a projekt maga is fejlődött és sok érdekes dolgot ki is próbáltunk.  A tavalyi év közepén közösségi felindulásból megszületett a MicroCoin cukorka adagoló, amely valójában egy cukorka automata prototípusa. Bár ez egy egyszerűnek látszó projekt, és a konkrét megvalósításnak első ránézésre nem sok gyakorlati haszna van, mégis, ha belegondolunk, a különböző automaták pontosan ezen az elven működnek. Továbbá Tamás alkotott egy olyan automatát, amely valamilyen tevékenységet tud végezni egy MicroCoin tranzakció hatására. Ez volt az első próbálkozásunk IoT irányba és a jövőben tervben vannak még hasonló, vagy mélyebb megvalósítások, amelyek az idő függvényében fognak megvalósulni.

2018-ban született meg a MicroCoin .NET alapú implementációja, amelyet nem az asztali tárcához használtunk fel, hanem a MicroCoin Rider projekthez és a webes, szerveroldali megoldásokhoz. A MicroCoin Rider egy könnyen kezelhető, szabványos szolgáltatást biztosít, amely segítségével a programozók (vagy akár egy Excel) képes adatokat lekérdezni és tranzakciókat indítani.

2018 novemberére a forráskód nagyobb átalakuláson ment át és sikerült a kód nagy részét kitisztázni és átstrukturálni, ezzel lehetővé téve a következő időszak fejlesztéseit és azt, hogy az ezután kiadott új tárca egy letisztultabb, szebb és könnyebben kezelhető megjelenést kapjon.

Ugyancsak tavaly novemberben debütált a weboldalaknak és blogoknak szánt „Megér egy MicroCoin-t” gomb. Ez a gomb egy a facebook tetszik gombjához hasonló eszköz, amelyet nagyon könnyen lehet a honlapokba építeni. A fő különbség a tetszik gombbal szemben, hogy a gomb megnyomásával egy MicroCoinnal tudod támogatni a blogot.

Ebben az időszakban indult útjára az SMS és a telefonhívás alapú (telebank) rendszer. Ezek segítségével telefonról, vagy SMS-ben tudtunk számlát nyitni, utalni, egyenleget lekérdezni. A szolgáltatás kísérleti jellegű volt, működött is, de pár hónap után a magas fenntartási költségek miatt lekapcsoltuk.

Ezután következett a facebook Messenger chat robot. A chat robotunk segítségével facebook Messengerben tudsz számlát nyitni, utalni, vagy egyenleget lekérdezni.

Az év elején indult el a MicroCoin wiki, ahol a használattal és a fejlesztéssel kapcsolatos hasznos információkat lehet találni. A wikit nagyrészt a közösség szerkeszti és pár tag nagy odaadással dolgozik rajta, hogy minél több és hasznosabb információt tartalmazzon magyar és angol nyelven egyaránt.

2019 elején útjára indítottuk a vadonatúj Android applikációnkat. Az applikáció egy teljes értékű tárca, amely magán az eszközön tárolja a privát kulcsokat a telefon biztonsági chipje segítségével, így nem kell a kulcsaidat kiadni a kezedből. Több számlát is kezel, biometrikus azonosítást (ujjlenyomat) is támogat. Elkészült az iOS applikáció is, azonban az iOS alkalmazás áruház által szabott feltételeket egy hozzánk hasonló közösség nem tudja teljesíteni, így maradt az Android.

2019 második negyedévében az új webes blokk felfedező készült el. A régi verzió bár használható volt, nem volt túl esztétikus és nehézkes volt a kezelése. A mostani szebb, könnyebben kezelhető és sokkal több információt ad számunkra, még térképen is nézhetjük a hálózat aktuális állapotát (amit az aktuális csomópont lát belőle). Ebben az időszakban készült el több discordos fejlesztésünk is. A korábban már működő discord chatrobot alapú tárca mellé megérkezett a RewardBot, ami MicroCoin-t ad jutalmul az aktivitásért cserébe.

Az év közepén laza, kötöttség mentes együttműködésbe kezdtünk a kriptoworld.hu-val. Ennek kereteiben közösen továbbfejlesztettük a meglévő MicroCoin jutalmazási rendszert, ami a kriptoworld.hu-n is bevezetésre került és a kriptoworld is használja a „Megér egy MicroCoin-t” gombot is. Igyekszünk több területen is segíteni egymás munkáját, hogy a két projekt dinamikusan fejlődhessen.

Végül az év végén mutattuk meg a világnak a clogot, azaz a MicroCoin Crypto Blogot, amely egy speciális, blokkláncban tárolt blog. A blogba bárki írhat és bárki olvashatja, akár közvetlen a blokkláncból is. Jelenleg az alapvető prototípus működik, a jövőben szeretnénk tovább fejleszteni és lehetővé tenni a blogok, azaz a szöveges tartalmak mellett más jellegű adatok strukturált, decentralizált tárolását és lekérdezését a blokkláncból, illetve egy titkosított, ugyancsak decentralizált, e-mail szerű levelező rendszert létrehozni. Ezzel a platformmal, a Megér egy MicroCoin-t gombbal és MicroCoin alapú hűségrendszerrel már komplett decentralizált, webszerű szolgáltatásokat lehet létrehozni.

Az előbbieken kívül több kisebb próbálkozásunk is volt az elmúlt két évben. Volt, hogy MicroCoin alapú chatet próbáltunk ki, webes tárcát készítettünk, elindítottunk egy Ethereum alapú vicces tokent, amely minden utalásnál felezi magát, készítettünk másik, tőlünk független kriptovalutához blokk felfedezőt alkottunk olyan robotot, amely képest volt webes tartalmat feldolgozni és ott interakcióba lépni, csináltunk Bitcoin lottó programot, írtunk felhasználói kézikönyvet, egyik tagunk elkezdte lefordítani a Bitcoin white papert magyarra, vagy épp megpróbáltuk megjósolni a Bitcoin árfolyamát gépi tanulással (a gép szerint 2020 januárjában $1000 lesz 😀 ).

Emlékezni és felsorolni is nehéz miket csináltunk, mert nálunk mindig történik valami érdekes és egy-egy, akár őrültnek tűnő, vagy értelmetlen, de szórakoztató ötletből is hamar működő dolog születik. Így telt el az elmúlt két évünk és remélhetőleg a következő kettő is hasonlóan jó hangulatban és sok sikerélménnyel fog eltelni. Hogy mit hoz a jövő és mit fogunk fejleszteni azt nehéz előre megmondani, mindig azt csináljuk, ami érdekes, izgalmas, vagy valamilyen módon szórakoztató. Vannak terveink, olyan miniprojektek is amelyek folyamatban vannak. Előfordul, hogy egy-egy ilyen ötlet sikeres lesz és másoknak is hasznos tud lenni, van, hogy csak számukra érdekes és van olyan is, hogy valamilyen okból elvetjük, vagy félretesszük az ötletet. Éppen ezért nincs hagyományos roadmapunk és nem szeretnénk, ha bármilyen nyomás lenne rajtunk ezek miatt, a lényeg, hogy közösen, együtt tevékenykedünk és közben jól érezzük magunkat.

Boldog karácsonyt és sikerekben gazdag boldog új évet kívánunk mindenkinek!