Aki követi a kriptovilág híreit, biztosan hallott róla, hogy tavaly év végén a kanadai illetőségű MapleChange tőzsdét feltörték és kifosztották. A Microcoin szempontjából ez az esemény különös jelentőségűnek számított, hiszen ez volt a második tőzsde (a centralizáltak közül az első), amely listázta az MCC-t. A történet szerencsés véget ért számunkra, a beküldött coinok visszakerültek a közösséghez, azonban ez sem egyszerű, sem gyors nem volt.

Egy új, nonprofit projekt esetében az első tőzsdei listázás mindig nagy jelentőségű mérföldkőnek számít, ilyenkor lép ki a csapat a nagyvilág elé. A 2018-as évben az MCC kereskedhetővé vált a Bisq decentralizált tőzsdéjén, azonban a dex-ek, főleg a kisebbek még a gyerekbetegségeikkel küzdenek, és alacsonyabb kereskedési volumen jellemzi azokat. Ez megmutatkozik a felhasználók számában (valamint nyilván a hosszú kripto-tél is befolyásolja), és így igazán nagy hatást nem gyakorolt a projektre. Ellenben a MapleChange egy centralizált tőzsde (volt), annak előnyeivel és hátrányaival együtt, így ha lassan és kis volumenben is, de megindult az MCC kereskedelme, az egész világ számára elérhetővé vált.

2018 október végén viszont napvilágot látott a hír, amely szerint a tőzsdét meghekkelték. Értelemszerűen ez a mi közösségünket is érzékenyen érintette, nem csupán a “világra nyíló kapu” bezáródása miatt, hanem a tőzsdére küldött, eladásra kínált coinok szempontjából is.
A hírek alapján a bitcoint és litecoint lopták el a tőzsdéről , akkori áron kb. 6 millió USD értékben, az MCC még a számlán volt, ahogy az explorerünkben is látszott.

A kriptós sajtóban persze azonnal forrásnak indultak a dolgok, a Twitteren megalakult a bosszúért kiáltók csoportja, és elkezdtek terjedni a pletykák, mely szerint itt bizony az exit scam esete áll fenn, nem pedig külső támadásé. Ebben szerepet játszhatott a tőzsde csapata által finoman szólva is rosszul megválasztott kommunikáció, ugyanis a hír után a közösségi média fiókjaikat egyszerűen lezárták vagy törölték. Néhány órán belül visszatértek, és szóba került a refund is a nem eltűnt coinok esetében. Ez persze nem nyugtatta meg a felhasználókat, valószínűleg ennek tudható be az is, hogy a tőzsde csapata, vagy legalábbis a vezetője pontos lakhelyét is kiderítették. Emellett több projekt is jelezte, hogy a megígért refund egyelőre nem történt meg, mások viszont igazolták, hogy már visszakapták a javaikat.

A Microcoin közösség persze látta, hogy az általunk a tőzsde rendelkezésére bocsátott számla megvan, és tartalmazza a beküldött coinokat. A közösség egyik tagja, CryptoSyphon vette fel a kapcsolatot Flaviussal, a tőzsde vezetőjével, és az eleinte szinte egyoldalú üzeneváltás során a dolog odáig jutott, hogy a testvérén keresztül sikerült kapcsolatba lépni vele. Innentől kezdve sem ment egyszerűen a visszaküldés, de pár héten belül a kérdés rendeződött, a tőzsde számlája visszakerült az MCC csapathoz, az “elveszett” coinok pedig jogos tulajdonosukhoz.

Mondhatnánk, hogy minden jó, ha jó a vége, de nem. Én személy szerint nem irigylem a stresszt sem a bányászoktól, akiknek sok pénze ült a tőzsdén, sem a visszajuttatást intéző CryptoSyphontól. A kriptovilág extrém kockázatos, és egy-egy ilyen esemény még jobban megerősíthet minket a meggyőződésben, hogy adott esetben szinte semmit sem tehetünk a javainkért.

Kockázat nélkül persze nincs nyereség, szóval a csapat ismét listáztatni fogja a coint valamelyik tőzsdén, így a bányászok számára is megtérül(het) a hálózat fenntartása, ennek ellenére biztosan tudjuk, hogy a kriptovilágban semmi sem biztos 🙂